Полова слабост

Полова слабост

Полова слабост или както е модерно напоследък да се нарича „еректилна дисфункция“ /ЕД/ засяга мъжете от всички възрастови групи. С напредване на възрастта процента на страдащите се увеличава. По различни статистически изследвания от 18 до 40 годишна възраст се колебае между 10% – 12%, от 40 до 60 години – 10% – 30%, от 60 до 70 години – от 20% до 40%. Един значителен процент от страдащите, поради неудобство, не се явяват при лекарите и остават нерегистрирани. Практиката показва, че последните години нараства относително процента на страдащите в млада възраст.

Еректилната дисфункция и преждевременната еякулация са едни от най-значимите нарушения на здравето при мъжете. Те водят до физическо и психологическо разстройство не само на мъжа, но и на техните партньорки.

За значимостта на заболяването говори и факта, че със заболяването се занимават специалисти от различни области на медицината – общопрактикуващи лекари, уролози, ендокринолози, психиатри и т.н.

Каква е причината за неудачното лечение? Кой е виновен? Как трябва да постъпим, ако сме на мястото на тези млади хора?

Причините за ЕД са от най-различно естество. Това обуславя деленето на три групи:

 1. Психогенна форма на ЕД. Засяга предимно млади мъже. Дължи се на професионално пренапрежение, стресови ситуации, продължителна работа с компютри над 12 – 15 часа на денонощие. Влошени взаимоотношения с партньорката, ежедневни спорове по различни причини, разводи, полово несъвпадение, изчерпване на връзката. Лекарят трябва да бъде търпелив и внимателно да изслушва историята на пациента. Много често болният е притеснен и не желае веднага да разкрие подробно причините за страданието си. Налага се повторна среща за спечелване доверието му.
 2. Органична ЕД. Има наличие на някаква органична причина. Причината е от най-различно естество:
  • възпаления на пикочополовата система – хроничен простат, хроничен уретрит, хроничен епидидимит и т.н. Много често болния се явява при лекаря със симптоми на ЕД неглежирайки дългогодишните оплаквания от възпаление на простатата.
  • тестостеронов дефицит. Състояние, дължащо се на понижено ниво на тестостерона в кръвта. Болният има загуба на либидо, бързо натрупва мазнини предимно в областта на корема и таза, чувства се отпаднал, има депресия, лош сън, намалена работоспособност.
  • захарен диабет. Обичайна практика е при болните, които се явяват на консултация с оплаквания от полова слабост, при изследванията за първи път да откриваме повишено ниво на кръвната захар. Повишената кръвна захар уврежда системно ендотела на кръвоносните съдове и нервите свързани с ерекцията. Особено негативно влияние оказва колебанието на кръвната захар.
  • хипертонична болест. Много често ЕД се явява първи признак на едно системно васкуларно разстройство. Затова при всеки пациент е необходимо да се измери пулса, артериалното кръвно налягане, да се направи ЕКГ и при необходимост да се консултира с кардиолог. Сексуалното разстройство може да предшества едно сърдечносъдово заболяване години наред.
  • неврогенна причина. Травми и фрактури в областта на гръбначния стълб, таза и главата могат да причинят сексуално разстройство. Увреждания на нервните окончания в малкия таз в резултат от операция на простатната жлеза, пикочния мехур и дебелото черво.
  • затлъстяване. Екстремното покачване на теглото е риск, както за общото състояние на човека, така и за сексуалното състояние.
 3. Смесен тип ЕД. Много често половото разстройство е причинено от някаква органична причина и започва като органична ЕД. Поради неправилно лечение или самолечение у болния се развива комплекс за малоценност, страх да не се изложи пред партньорката, развива се депресия. ЕД се превръща в смесен тип. Само правилното изследване и лечение проведено от специалист може да помогне на болния.

Най-напред пред лекаря стои въпросът за какъв тип ЕД се касае – органична, психогенна или смесен тип. За целта трябва много внимателно да се разпита болния, да се извърши обстоен преглед. Необходимо е лекарят да разбере от кога са оплакванията на болния, как са възникнали – внезапно или постепенно, има ли някакви придружаващи заболявания, свързани с половото разстройство.

Да се назначат необходимите изследвания – полови хормони, кръвна захар, липиден профил, трансаминази, доплерзонография на пенилните артерии, ЕКГ, микробиологично изследване на половата система. При необходимост да се консултира с психолог, кардиолог или невролог.

За повече подробности по темата се свържете директно с Д-р Карачоров на тел. 0888618277 или 0879377597.