Стерилитет

Стерилитет

За стерилитет говорим когато опитите за оплождане са неуспешни в продължение на една година. Приема се причината за стерилитета в 50% да се дължи на мъжа и в 50% да се дължи на жената. С възникването на този проблем партньорката на практика започва първа да търси помощ за решаването му. Правят се консултации с гинеколози, извършват се микробиологични, вирусологични и образни изследвания на половата система, хормонални и биохимични изследвания на кръвта. Назначава се лечение ако е необходимо или съвети за изчаквателно поведение. По нетърпеливите пациентки след консултации с близки и роднини търсят помощ от „известни” знахарки и народни лечителки. Назначава се лечение, което понякога продължава с месеци и години. Следват нови консултации, нови схеми на лечение.

А какво става с другата половинка – партньора? Той стои и чака, дълбоко убеден, че причинана не е в него. Самия той не желае консултация с уролог, защото има желязно алиби – просто няма никакви оплаквания от половата система. Може и да има, но те са незначителни според него. Може би, преди много години е прекарал възпаление, спомня си той. При направените микробиологични изследвания са открити гонококи, хламидии, трихомони, уреаплазма или кой знае какво точно е било. Толкова години са минали от тогава, човек трябва ли да помни всичко!

Сега има „незначителни” оплаквания. Периодично получава дискомфорт в половата област, което преминава от само себе си. От време на време се явява парене при уриниране, по-често уриниране, променя се цвета на урината, има специфичен мирис. Самата еякулация много често не е както преди. Семенната течност не се изхвърля на тласъци, а изтича както при уриниране. При по-бурен полов акт се наблюдава кръв в еякулата. В началото на половата игра започва спонтанно да изтича от уретрата рядък, лепкав, безцветен секрет. Много често мъжете приемат изтичането на този секрет за нормално явление. Гланс пенис загубва своя здрав вид, покрива се с малки петънца, зачервява се около отвора на уретрата.

Накрая мъжа решава на своя отговорност да направи една спермограма. В края на краищата нали това се иска от него! Ако спермограмата е добра, значи всичко е наред, причината не е в него. Как да анализира обаче направената спермограма? Изглежда да е нормална. Главно консултанти се явяват приятели, които са много вещи, някои от тях са минали по този път. В интернета също има много обширни анализи и обяснения.

И нещата спират до тук! Защо? Трудно е да се обясни. Най-вероятно мъжкото самочувствие е много голямо. Според него спермограмата е добра, редовно прави секс, значи всичко е наред.

През това време вече женската половинка, изчерпала цялото си търпение е пред вратата на на кабинета инвитро. Нали трябва да се действа по въпроса! Всичко друго е опитано.

Вие съгласни ли сте с това? Аз не съм. Къде е партньора, какво прави той? Ами чака любимата да реши въпроса, нали той е окей.

Аз като уролог с 40 годишна практика не мога да приема този метод за борба със стерилитета. Мъжът е толкова отговорен за решаване на проблема, колкото и жената. Необходимо е да премахнем излишното мъжко самочувствие. Да приемем, че тези неща не може да решим сами, с приятелски консултации или четене в интернета. Както се казва ”да не бавим излишно топката”. Да се явим при уролога, да поговорим с него.

Причините за мъжкия стерилитет са най-различни. Прекараните възпаления на половата система в миналото довеждат до развитие на хроничен простатит, парапростатит, епидидимит, орхиепидидимит, уретрит, везикулит, които не позволяват свободното движение на сперматозоидите. Прекаран в миналото паротит с неговите усложнения. Придружаващи заболявания като диабетес мелитус, хронична бъбречна недостатъчност, малформативни уропатии, варикоцеле, прекарани травми, вродени нарушения в спермограмата водят до проблеми с оплодителните възможности на мъжа.

Консултацията с уролога трябва да включва пълноценен физикален преглед, видеозон на пикочополовата система, доплерзонография на пенилните артерии, микробиологично изследване (взимане на секрет от простатната жлеза и уретрата), хормонално изследване, спермограма, биохимия на кръвта, пкк.

Лечението се води академично и етиологично въз основа на диагностицираните нарушения. Докато трае лечението трябва да се спрат опитите за оплождане.

Синхронно с изследванията и лечението на мъжа е необходимо да се направи изследвания и да се проведе адекватно лечение на партньорката. Няколко седмици след проведеното лечение трябва да се повторят изследванията, за да се убедим, че всичко е наред.

От наблюденията в практиката се налагат следните изводи:

  1. Преди да решите въпроса със създаването на здраво поколение направете консултация и необходимите изследвания при уролог.
  2. Преди да сте изчерпали всички възможности, не тръгвайте към инвитро процедури.
  3. Не се доверявайте на гадателки и народни лечители. Ако те можеха да решават въпроса, нямаше да има медицина.
  4. Информацията в интернет пространството е безценна, но не може да замести специалистите.