Хроничен Простатит – усложнения

Хроничен Простатит – усложнения

Разположена пред пикочния мехур, обхващаща задната уретра, простатната жлеза е част от половата система на мъжа. Тя отделя простатен секрет, който е необходим за храна на сперматозоидите. Простатния секрет, сперматозоидите идващи от тестисите и секрета от двете семенни мехурчета се изхвърлят в едно „хълмче” на простатната жлеза при еякулация. Това „хълмче”, наречено veru montanum, e с голяма еректилна чувствителност.

Много често простатната жлеза е подложена на инвазия от най-различни микроорганизми. Най-често изолираните микроорганизми са Chldmidia Trahomatis, Enterococcus faecalis, E. colli, Ureaplasma urealiticum, Trichomonas vaginalis и др. Пътищата за попадане на инфекцията в простатната жлеза са четири – най-често при полов акт, по кръвен път, по лимфен път и по съседство.

Хроничният простатит налага своевременно консултация с уролог, качествено и точно микробиологично изследване на пикочополовата ситема и съвременно лечение. Пропускането на този момент, некомпетентното изследване и лечение, пренебрежителното отношение към началната фаза на хроничния простатит води до много неприятни усложнения.

Възпалената простатна жлеза набъбва и притиска задния край на уретрата. Това намалява лумена на уретрата и затруднява уринарния ток. Струята на урината започва да изтънява, тя изтича на „пресекулки”, а в края на уринирането на капки. В някои от случаите се стига до пълна невъзможност за уриниране. Много често се бърка като тези симптоми се взимат като оплаквания от доброкачествена простатна пиперплазия. Предлагат се ранни и ненужни оперативни интервенции, които сами по себе си влошават още повече качеството на живот на пациента.

Възпалението преминава към съседните органи от простатната жлеза много лесно. Възпалението на пикочния мехур протича като един банален цистит, а възпалението на уретрата като заден уретрит. Опита за лечение обаче на този „банален” цистит и уретрит завършва с пълен неуспех.

Продължаващото с години възпаление на уретрата много често води до стеснение на уретрата /стриктура/. Нарушенията в уринирането прогресират и стават трайни. След направата на съответни изследвания урологът решава какво лечение да се приложи.

Инфекцията много често засяга и семенните мехурчета, намиращи се непосредствено зад простатната жлеза. Единственият симптом от настъпилият везикулит е хемоспермия, изразяваща се в поява на кръв в семенната течност.

Възпалената простатна жлеза много често дразни крайния отдел на дебелото черво като предизвиква колит. Болните имат болки ниско в корема, тежест и чести позиви по голяма нужда.

Самата жлеза в много голям процент от случаите е набъбнала и сочна и кърви по време на уринирането. Урината става кървава – хематурия. Хематурията е безболезнена и се явява в края на уринирането. Често лекарите се опитват да успокоят болните като обясняват хематурията с преминаването на песчинки по хода на пикочните пътища.

Семепроводите, излизащи от надсеменните жлези се вливат в простатната жлеза. По възходящ път инфекцията може да премине по тях и да засегне епидидимите. Развива се епидидимит. Болният има тъпи болки ту в единия, ту в другия тестис и слабините. Сам може да опипа уплътнение в тестисите. По рядко може да се развие остър епидидимит. Протича драматично със силни болки в тестиса, подуване, зачервяване, повишена температура до 40 – 41 гр.

Организмът, оставен да се справи сам с настъпилата огнищна инфекция в простатната жлеза, се стреми да ограничи възпалението. Натрупват се калциевооксалатни соли в огнището на възпалението, наречени калцификати. Нарушава се структурата на простатната жлеза, като нормалната и тъкан се измества от калцификати – деструкция. Понякога наблюдаваме толкова големи калцификати, че те заместват една трета, до една втора от нормалната тъкан на простатната жлезата.

Като по-късно усложнение на хроничния простатит, а напоследък настъпващо и в по ранните му стадии, е нарушението в ерекцията, познато като ериктилна дисфункция. Като изява може да се представи по различен начин – трудна ерекция, непълна ерекция, преждевременна еякулация или забавена еякулация.

Целият комплекс от усложнения неминуемо води до влошаване оплодителната способност при мъжа. Да не забравяме, че 50% от причините за безплодието се дължат на мъжа.

Хламидиалната инфекция при хроничния простатит е причина и за възпаление на големите стави – артрит. Болките в коленните стави, гръбначния стълб, тазобедрените стави погрешно се интерпретират като дегенеративни изменения.

Привечер някой от болните се оплакват от зачервяване и дразнене в очите-конюнктивит. Триадата от симптоми простатит, артрит и конюнктивит е описана преди повече от половин век от Д-р Райтер и в негова чест се нарича Райтерсиндром.

Като резултат от основното заболяване /простатит/ или множеството негови усложнения, които споменахме по горе, се нарушава и общото състояние на пациента. Болните са подтиснати, имат нарушен сън, намалена работоспособност, апатия, понякога нервно напрежение, избухливост.